Укр  Рус
 
logo
× Логін або пароль введені неправильно. Спробуйте ще раз.
 Чужий комп`ютерРеєстрація

Інтеграція додатка «Малий бізнес» з інтернет-магазином

Загальні положення

Розглянемо, як здійснюється синхронізація додатка «Малий бізнес» із зовнішнім сайтом, зокрема з інтернет-магазином. Для цього ми послідовно виконаємо такі кроки.
 
1. Створимо новий інтернет-магазин, використовуючи сервіс провайдерів хмарного хостингу.
2. Налаштуємо синхронізацію інтернет-магазину з «Малий бізнес».
3. Перевіримо роботу зв’язки «Малий бізнес» з інтернет-магазином і продемонструємо, як здійснюється:
  • обмін каталогом товарів;
  • обмін замовленнями.
     
Додатки сервісу «Бухгалтерія Онлайн» мають вбудовану можливість обміну із сайтами за стандартом CommerceML 2.05, тому інтеграцію з інтернет-магазинами, що підтримують цей формат обміну, виконати просто. Список програмних продуктів (у тому числі систем керування сайтом з вбудованими інтернет-магазинами) Ви знайдете на сайті «Бухгалтерія Онлайн».
Як приклад ми розглянемо спільне використання «Малий бізнес» з інтернет-магазином, що побудовано на основі системи керування сайтом «Бітрікс», що має вбудовану інтеграцію з додатками сервісу «Бухгалтерія Онлайн». Окрім того, розмістимо як інтернет-магазин, так і «Малий бізнес» у хмарі. Тільки «Малий бізнес» у своїй (у сервісі «Бухгалтерія Онлайн»), а магазин – у своїй. Використання хмарних продуктів дозволяє уникнути трудовитрат на їх встановлення та адміністрування.
 


 

Створення хмарного інтернет-магазину

Для вирішення поставленого завдання ми виберемо підходящу редакцію продукту «Бітрікс: Керування сайтом» (потрібна та редакція, що включає модуль інтернет-магазину, наприклад «Малий бізнес») і створимо в хмарі інтернет-магазин, для чого:
1. Виберемо одного з провайдерів хмарного хостингу (список рекомендованих провайдерів можна знайти на веб-сайті «Бітрікс»).
2. Зареєструємося на ньому.
3. Визначимо підходящий дизайн і налаштування магазину (це робиться в процесі встановлення продукту за допомогою майстра).
4. Почнемо роботу із сайтом.
 


Отже, ми отримаємо інтернет-магазин (на сервері хостинг-провайдера «Бітрікс») і бек-офіс («Малий бізнес» у сервісі «Бухгалтерія Онлайн»). До кожного із сервісів можна звертатися за допомогою браузера, вводячи в адресний рядок відповідну URL-адресу (1). При цьому адміністратори мають відповідні засоби керування (2), авторизуючись від імені користувача з правами адміністратора (3). Міткою (4) на рисунках позначено представлення каталогу товарів.





Ми віддали перевагу інтернет-магазину в хмарі, оскільки такий магазин можна створити з нуля буквально за декілька хвилин, щоб відвідувачі інтернет-магазину відразу після створення магазину могли почати здійснювати в ньому купівлі.
Для створення інтернет-магазину виконайте таке:
1. Виберіть хостинг-провайдера системи керування сайтом «Бітрікс» і зареєструйте в запропонованому ним сервісі обліковий запис.
2. Зареєструйте в сервісі хостинг-провайдера «Бітрікс» власний домен.
Зазвичай хостинг-провайдер пропонує різні можливості:
·         автоматично (безкоштовно) створити домен 3-го рівня, тобто ім’я-Вашої-компанії.ім’я-хостингу.ua;
·         розміщення Вашого власного домену 2-го рівня (наприклад, мій-магазин.ua).
Як приклад наведемо домашню сторінку інтернет-магазину автокосметики з адресою ак38.ua (з люб’язного дозволу користувача сервісу «Бухгалтерія Онлайн» Сергія Ковтоногова, власника інтернет-магазину, і компанії «Форус», організації в сервісі, що обслуговує інтернет-магазин). Нижче ми будемо покладатися на те, що для сайта інтернет-магазину налаштовано адресу мій-магазин.ua

 


3. Установіть на створений сайт продукт «Бітрікс: Керування сайтом». Зазвичай хостинг-провайдер надає можливість установлення повнофункціональної демонстраційної версії, що діє безкоштовно протягом 90 днів.
 
4. Додержуючись вказівок майстра встановлення, введіть контактну інформацію, додайте обліковий запис адміністратора, виберіть варіант дизайну (шаблон) і кольорову схему, налаштуйте каталог товарів, визначте способи оплати, створіть мобільний магазин тощо.
Примітка. Завдяки тому, що продукт «Бітрікс: Керування сайтом» оснащено зручним майстром встановлення, розгорнути готовий веб-сайт можна в декілька клацань миші.
 


5. Дочекайтесь закінчення встановлення продукту та оцініть результат (для перегляду зручно використовувати інший браузер, у якому Вас не авторизовано).



У результаті буквально за декілька хвилин можна отримати працюючий інтернет-магазин на хмарному хостингу «Бітрікс». На вітрині створеного інтернет-магазину буде представлено товари з демонстраційного каталогу «Продукція», що створюється автоматично. У розділі «Адміністрування» можна редагувати список цих товарів за допомогою системи керування сайтом «Бітрікс».



Налаштування синхронізації інтернет-магазину та «Малий бізнес»

Перейдемо тепер до вирішення завдання синхронізації інтернет-магазину з «Малий бізнес». Щоб правильно виконати відповідне налаштування (а воно здійснюється в «Малий бізнес»), необхідно буде зазначити, за якою адресою в мережі Інтернет розміщується інтернет-магазин і під яким обліковим записом «Малий бізнес» буде звертатися до інтернет-магазину в рамках сеансу обміну.
Для налаштування синхронізації виконайте таке:
1. Відкрийте інтернет-магазин, авторизуйтесь у ньому та перейдіть до верхньої вкладки «Адміністрування».
2. На лівій панелі відкрийте вкладку «Магазин».
3. У розділі «Налаштування» перейдіть до підрозділу «Інтеграція з хмарним сервісом».
 

 


4. У нижній частині форми знайдіть інтернет-адресу сценарію, що необхідно буде зазначити для створення профілю обміну даними з «Малий бізнес». Майте на увазі, що слово «сайт» необхідно буде замінити відповідною адресою інтернет-магазину (у нашому прикладі – мій-магазин.ua).
Примітка. В останніх версіях «Малий бізнес» у налаштуваннях обміну із сайтом, що створено на основі CMS «Бітрікс», достатньо ввести його адресу, тобто мій-магазин.ua. У разі використання інших CMS, можливо, доведеться уточнити повну адресу відповідної веб-сторінки зі сценарієм.
5. Перегляньте та відредагуйте налаштування імпорту та експорту каталогу товарів і замовлень, що розміщено на вкладках «Каталог», «Експорт каталогу», «Замовлення», «Профілі обміну».
 

6. Перейдіть у додаток «Малий бізнес», з яким Ви хочете налаштувати синхронізацію інтернет-магазину.
7. Працюючи в додатку «Малий бізнес», перейдіть у розділ «Підприємство» та на панелі навігації клацніть на посилання «Налаштування».
 



8. У діалоговому вікну, що відкрилося, перейдіть до розділу «Обмін даними».
9. Установіть прапорець «Використовувати обмін із сайтами».
10. Натисканням кнопки «ОК» у діалозі, що відкрився, підтвердьте намір використовувати додаткові реквізити та відомості (це необхідно, оскільки вони використовуються в каталозі інтернет-магазину).
11. Натисніть кнопку «Записати та закрити».
 



12. Перейдіть у розділ «Адміністрування» та на панелі навігації клацніть на посилання «Обміни із сайтами».
13. У списку «Вузли обміну із сайтом» натисніть кнопку «Створити».
 



14. У «Помічнику створення обміну даними», що відкриється, залиште включеними обидві опції обміну: «Вивантаження товарів» і «Обмін замовленнями».



15. Натисніть кнопку «Далі».
16. На наступній сторінці помічника зазначте адресу інтернет-магазину (у нашому прикладі – мій-магазин.ua) чи (якщо Ви використовуєте CMS, що відрізняється від «Бітрікс») повну адресу до сценарію на сайті інтернет-магазину, як це показано на рисунку.





17. Введіть ім’я користувача та пароль адміністратора інтернет-магазину, щоб додаток «Малий бізнес» отримав до нього доступ.
Примітка. Ім’я користувача та пароль адміністратора Ви можете уточнити в розділі «Адміністрування інтернет-магазину».
 


18. Натисніть кнопку «Перевірити з’єднання». Якщо з’єднання встановити не вдасться, перевірте, чи правильно введено налаштування доступу до сайту інтернет-магазину.
19. Натисніть кнопку «Далі».
20. За бажанням визначте види цін, груп номенклатури та додаткові фільтри, що будуть використовуватися під час вивантаження номенклатури в інтернет-магазин.
 


21. Установіть прапорець «Вивантажувати зображення номенклатури», якщо Ви хочете переносити їх з «Малий бізнес» в інтернет-магазин.
22. Натисніть кнопку «Далі».
23. Визначте спосіб завантаження контрагентів і виберіть групу номенклатури, у яку в додатку «Малий бізнес» будуть потрапляти нові товари. Також визначте групу для нових контрагентів – покупців інтернет-магазину – з відповідними контактними даними, які вони будуть зазначати в бланку замовлення.
24. Натисніть кнопку «Далі».
 


25. На останньому кроці помічника визначте розклад автоматичного обміну, зазначивши, через які проміжки часу «Малий бізнес» буде звертатися до сайту інтернет-магазину та обмінюватися даними.
26. Установіть прапорець «Виконати обмін із сайтом після натискання кнопки «Готово».
27. Натисніть кнопку «Готово».
 


Після завершення роботи помічника буде здійснено негайний запуск першого обміну даними з інтернет-магазином. У результаті в інтернет-магазині буде автоматично створено відповідний каталог товарів (див. наступний розділ).
Тепер обмін буде працювати за вибраним нами розкладом, окрім того, можна запустити ручний обмін натисканням кнопки «Виконати синхронізацію даних».
 

 

Зазначимо також, що налаштування синхронізації, що виконано в помічнику, надалі можна буде відредагувати, задавши відповідні опції обміну товарами та замовленнями для відповідного вузла обміну даними із сайтом.
 


Обмін каталогом товарів

У результаті налаштування синхронізації список товарів з додатком «Малий бізнес» (тобто довідник «Номенклатура») повністю або частково, залежно від вибраних налаштувань і фільтрів, буде перенесено у відповідний каталог системи «Бітрікс».
 


 

Зазначимо, що каталог товарів спочатку може бути складено як в інтернет-магазині (якщо він був від самого початку, а «Малий бізнес» як засіб управлінського обліку підключено потім), так і в додатку «Малий бізнес» (якщо Ви почали облік у цьому додатку, заповнили номенклатуру, а до створення інтернет-магазину перейшли після цього).
В обох випадках можна уникнути повторного введення інформації про товари, хоча краще використовувати другий варіант (коли номенклатура редагується в додатку «Малий бізнес», а потім автоматично завантажується в інтернет-магазин).
Довідник «Номенклатура», імпортований в інтернет-магазин, буде виглядати в панелі адміністрування таким чином.
 

 

Імпортовані записи про товари будуть доступні для замовлення відвідувачами на вітрині інтернет-магазину.
У нашому прикладі необхідно буде налаштувати відповідним чином сайт «Бітрікс», щоб в інтернет-магазині відображалися товари з потрібного каталогу (вивчити відповідні приклади роботи можна на сайті «Бітрікс»).
 

 


Обмін замовленнями

Покажемо, як здійснюється обмін замовленнями між інтернет-магазином і додатком «Малий бізнес». Для цього спочатку, діючи від імені покупця, виберемо товари та оформимо замовлення на сайті.
 


 


Покупець повинен ввести необхідну інформацію (зокрема про адресу доставки).



Після того як товари вибрано та необхідну інформацію введено, покупцеві залишається завершити оформлення замовлення.



Коли замовлення надіслано покупцем, воно відразу стане доступним адміністраторові інтернет-магазину в списку замовлень, що розміщується на вкладці «Магазин» розділу «Адміністрування».



Після чергового сеансу обміну замовлення покупця з’явиться й у списку замовлень додатка «Малий бізнес».
Примітка. Якщо замовлення буде скасовано на сайті адміністратором інтернет-магазину, то це замовлення також буде мати статус скасованого й у додатку «Малий бізнес» (на рисунку внизу наведено декілька таких замовлень, які відображаються викресленими в списку замовлень у «Малий бізнес»).
 


Замовлення, що оформлено через інтернет-магазин (як і замовлення, що заведено в самому додатку «Малий бізнес») можна відредагувати в додатку «Малий бізнес», і це редагування буде перенесено в інтернет-магазин під час наступного сеансу обміну.


Одночасно в довідники «Номенклатура» та «Контрагенти» буде записано дані про товар і покупця (якщо вони до того моменту були відсутні в базі даних «Малий бізнес»).



У той же час статус замовлення на сайті в разі його оплати, відвантаження або скасування в додатку «Малий бізнес» оновлюється в інтернет-магазині.


Наостанок зазначимо, що замовлення, заведені в додатку «Малий бізнес», в інтернет-магазин не переносяться (тобто обмін здійснюється тільки тими замовленнями, що покупці оформляють у магазині).
"ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" забезпечено належне виконання вимог Закону України "Про санкції", Указа Президента України від 15.05.2017 р. № 133/2017 та інших нормативно-правових актів, якими застосовані персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до фізичних та юридичних осіб. Вся інформація, яка розміщена на сайті - здійснена банком правомірно в рамках чинного законодавства. Наголошуємо на тому, що ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" вживає передбачених законодавством обмежувальних заходів до фізичних та юридичних осіб, які перебувають в санкційному списку."
Иконка ожидания Ваше приложение готовится к использованию. Пожалуйста, подождите.
Наверх